Gratis strøm fra solen

Solcellepanel er genialt for å kunne produsere strøm helt gratis, hvor som helst, det eneste du trenger er sola. Men hva trenger man egentlig for å komme igang med solceller og hva bør man tenke på?

I korte trekk så trenger du et solcellepanel, kabler og solcelleregulator.
Fra solcellepanel strekker du en kabel til solcelleregulator, og fra solcelleregulator til batteriet. Solcelleregulator bør plasseres nær batteriet, og helst innenfor 2m for og unngå spenningsfall.
Videre trenger du kanskje festebraketter til solcellepanelet, lim til å feste det, eventuelt skruer, alt etter hvordan du velger å feste det.
 
Valg av solcellepanel – Fleksibelt, rammepanel eller sammenleggbart?

Det finnes tre forskjellige typer solcellepanel, fleksibelt, rammepanel og sammenleggbart. Hva man burde velge avhenger av om man har båt, bobil, hytte, hva man har plass til og praktiske hensyn.

Bobil og campingvogn -I mange tilfeller er det enkelt å plassere et rammepanel på taket. Disse kan limes med braketter, eller skrues fast, alt etter hva som passer – Har du en bybobil, kan takstativ være et enkelt alternativ for montering.
Har du et buet tak eller ønsker en mer anonym montering, er fleksible paneler et veldig bra alternativ – Disse kan limes direkte på taket selv om det er litt buet, er veldig anonymt og skaper mindre luftmotstand.

Dersom man ikke ønsker og fastmontere panelet, så er de sammenleggbare løsningene helt geniale. Disse brukes når man har behov for strøm, og kan enkelt plasseres og vinkles mot solen for best mulig effekt.

Utvalgte solcellepakker for Bobil og campingvogn

Båt – Her har man hovedsaklig fleksibelt panel som er mest populært, da det kan limes direkte på båten og ofte på litt buet underlag. Har man en stor båt med god plass, så er det selvfølgelig et godt alternativ med rammepaneler også.

Men hva gjør jeg om det ikke er plass til fastmontering av solcellepaneler?

Da er sammenleggbare paneler et veldig godt alternativ – Disse kan enkelt taes frem når man har mulighet til det, og kan pakkes bort uten at de tar for stor plass. Disse har hurtigkontakter som gjør det enkelt å plugge det ut og inn, bare plasser kontakten i en døråpning for eksempel, så er den lett tilgjengelig til å plugge ut og inn.

Utvalgte solcellepakker for båt

Hytte & Fritidsbolig – I all hovedsak så er det rammepaneler som er det aktuelle her, man vil ikke få noen fordeler av å gå for fleksible paneler her. Rammepanelene kan festes på veggen uten å være utsatt for snø, eller plasseres på taket – Eventuelt kan du lage et stativ og plassere det vekk fra hytta, mulighetene her er mange.

Utvalgte solcellepakker for hytte & fritidsbolig

Valg av solcelleregulator – PWM eller MPPT?

MPPT regulator er den mest effektive regulatoren som greier å utnytte mer av solcellepanelene enn det en enklere PWM regulator gjør. Er økonomi viktig i ditt oppsett, så er PWM regulator er godt alternativ – Mens en MPPT regulator vil gi best utbytte av solcellepanelene dine.

Hvor stort solcelleanlegg burde jeg ha?

Det finnes ingen fasit på akkurat hvor stort du burde ha, bobiler, campingvogner og båter blir ofte begrenset av for lite plass. Hytter har ofte ikke plassproblemer, og kan lettere dimensjonere etter hvilket forbruk man har og hva man har behov for.

Man kan begynne med å liste opp hvilke strømbehov man har, og ut i fra det finne ut hva døgnforbruket blir. Har man bare litt lys og mobillading, så holder det ofte med basic-hyttepakke eller 185W bobilpakka. Man kan helt fint lage seg et opplegg slik at man har tilnærmet strøm som hjemme på hytta, og dimensjonere solceller etter hvor ofte man vil kjøre aggregat. Vi hjelper deg mer enn gjerne med å dimensjonere solcelleanlegg etter ditt behov, da er det fint å starte med å liste opp hvilke strømbehov man har, og kontakte oss for hjelp.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å gi deg en bedre nettopplevelse. Ved å surfe på dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler.